Richt antenne

Mijn hele jeugd, zeg maar vanaf mijn 10e of 11e jaar ofzo, was ik bezig met muziek, radio & zendapparatuur. Eerst via de 27MC bak en later, toen ik het eindelijk durfde en een "vaag mannetje" leerde kennen die FM zenders kon bouwen en ze ook verkocht, kwam ook ik
"aan de 3 Meter band" met mijn plaatjes & praatjes. Een nieuwe etherpiraat was geboren! In Almelo en omgeving was het in die jaren (1979 - 1989) toch al een drukke bedoeling op de FM frequenties. Antenne's op het dak, tot ergernis van de buren, en storing op TV. In die tijd hadden de meeste mensen nog een TV-antenne voor de ontvangst van Nederland 1 & 2. Mijn 27MC bakkie stoorde al behoorlijk en toen ik begon met radiopiraterij werd het al- leen maar erger! Maar wat had ik veel plezier en wat deed ik dat illegaal uitzenden graag.

Zelfs zo graag dat de schoolprestaties er heftig onder hebben geleden in die jaren. Ik was
liever hele middagen, avonden en nachten bezig met het uitzenden; plaatjes draaien, de DJ uithangen en ontvangstrapporten vragen. Op die manier kon je van collega piraten horen of
jouw radiosignaal goed te ontvangen was in de omliggende plaatsen. Door mij was een vriend & buurjongen van mij ook besmet geraakt en was ook hij te horen op de radio onder de naam NGD. Tussen vele oude cassettebandjes vond ik een opname uit 1987 waarop te horen is hoe ik onder de naam Radio Aktief aan het uitzenden was en luisterde naar het in- en uitschakelen van piraten uit de buurt, hopend op contact via de ether. De meeste piraten stemden toen nog af op een frequentie tussen de 100 en 106 Mhz. Later, met de komst van o.a. de kabeltelevisie, werd er steeds vaker uitgeweken naar lagere & hogere frequenties.

Ook Noppie (Norbert) a.k.a. James Overlast, was erbij. Ooit had hij geen microfoon en kon hij praten via de naald van zijn pick-up. Het geluid moest dan wel heel hard gezet worden en als hij klaar was met praten ging de naald weer in de groef. Dat ging met zo'n keihard ge-
knetter dat we hem de bijnaam James Overlast gaven. De single die hij steevast draaide was Biscaja van James Last. Hieronder kun je luisteren naar de ruim 25 minuten "geklooi aan de band" met een nog jonge (20) ik. Je hoort o.a. de zenders Palingboer, Delvine (lady-piraat) uit Almelo, Telstar uit Rijssen en de Mari Blanca uit Wierden. Even terug in de tijd...



Of je kijkt en luistert naar een compilatie via YouTube.

Klik voor groter Klik voor groter

Zo rond mijn 16e ben ik door de Radio Controledienst (RCD) uit de lucht gehaald: opgepakt dus! Tsja, als je maar genoeg storing veroorzaakt komen de klachten vanzelf! De zender en voeding kwijt. De antenne, apparatuur en singles mocht ik gelukkig houden. En uiteindelijk moest ik voorkomen (uitzenden is een misdrijf) en werd ik veroordeeld tot het betalen van 50 gulden met een voorwaardelijke straf! Toen ik ergens in 1988 opnieuw een auto stil zag staan voor ons huis terwijl ik stiekem (voor mijn ouders) aan het uitzenden was, klopte het hart mij in de keel! het bleken echter twee oprichters te zijn van een nieuwe lokale omroep: Radio Almelo. Ze hadden mij horen presenteren en wilden me graag als DeeJay voor een nieuwe omroep die al snel onair zou gaan! Ik was erg verrast maar heel blij met deze kans en startte niet lang daarna met mijn programma op de zaterdagochtend voor de legale, lo- kale omroep in Almelo. En toen leerde ik René kennen, mijn radiomaat vanaf dat moment!

Na mooie jaren Radio Almelo verruilde ik door allerlei omstandigheden mijn plek door een overstap naar de lokale omroep in Delden: Twickelstad FM. Een nieuwe, frisse zender met jong bloed. Ze wilden de jocks van omliggende omroepen die populair waren heel graag aan hen binden. Met succes; René en ik stapten over met onze radioshows. Opnieuw een mooie tijd, met eindelijk geen gezeur over formats en de verplichting tot het draaien van veel Nederlandstalig bij Radio Almelo. Nee! Hier mochten we doen wat we wilden, heerlijk! Ook dit avontuur kwam ten einde. Ik stopte ermee omdat ik was verhuisd naar Brabant. De af- stand bleek te ver om iedere zaterdag heen en weer te rijden. René hield het wat langer vol.

Niet lang erna keerde ik terug naar de piraterij: ik creëerde een studio in huis en kocht een nieuwe zender. In de loop van 1992 haakte René bij mij aan en draaiden we samen platen voor (opnieuw) Radio Aktief. Ik nam een alias aan (Arnold van de Berg) en we hadden hele gezellige zaterdagen als we in de live-uitzending zaten. Fragmenten en jingles volgen nog. Hieronder enkele beelden van die tijd, en wat waren we nog jong! Uiteindelijk hield alles op en verruilden René en ik de ether voor internet wat resulteerde in XOOX.NL per 01-01-2004.

Radio AktiefRadio Aktief

Radio AktiefRadio Aktief

In de Studio van Radio Aktief in Raamsdonk begin jaren '90.

© xoox.nl

Beluister hier een uitzending van Radio Aktief (05-12-1992 / 45 min.) Deel 1:


Beluister hier een uitzending van Radio Aktief (05-12-1992 / 45 min.) Deel 2:



:: bemoeienissen
Vincent Bruinink op 13 October 2010 - 22:32  §

Hoi Erik, Rene,

Terwijl ik op zoek was naar oude fragmenten van etherpiraten kwam ik via een filmpje op internet op deze site terecht. Mijn broer en vader zijn vroeger ook werkzaam geweest bij Regio FM en Radio Almelo. Ik ben zelf ook al van jongs af aan dol op alles wat met radio te maken heeft en ken de meeste piraten die in de jaren 80 en 90 actief zijn geweest in en rond Almelo. Zelf heb ik mij nooit bezig gehouden met het radiomaken maar wel met de techniek daarachter. Wat begon met het nabouwen van zenders die destijds in de FRM gepubliceerd werden is geeindigd in het zelf ontwikkelen van FM exciters en stereo en RDS encoders.

Mijn laatste project is een volledig digitale FM processor (compressor limiter, clippers en stereocoder) op basis van een DSP van Analog devices.

Wat ik tegenwoordig mis bij de etherpiraten is het rapporten. Uren heb ik er vroeger naar geluisterd. Helaas is de FM band tegenwoordig zo vol dat het met laag vermogen geen zin meer heeft.

Groeten,

Vincent.

Bert op 23 January 2011 - 21:14  §

Schitterend die opnames, vooral die met de vette brom erbij. Ik zou dit verhaal zelf geschreven kunnen hebben, ik ben ook op 10-jarige leeftijd besmet geraakt met dit virus.
(Mijn eerste bakkie was trouwens ook een Philips 22AP369. Ontving nogal breed, maar zag er wel stoer uit vond ik)

Erik op 24 January 2011 - 22:17  §

Ja, geweldige tijd! Als het kon zou ik graag nog even een maandje terugkeren naar die jaren...

willem, almelo op 30 January 2011 - 22:56  §

Hallo erik, even een vraagje: hoe krijg in mijn geluidsopnamen (ongeveer 100 cassettebandjes) met piraten uit Almelo (1982 - 1992) op mp3?

Erik op 30 January 2011 - 23:25  §

Hoi Willem, dat gaat nog een heel karwei worden, maar erg leuk als je alles hebt omgezet. Kijk hier maar eens, of via deze site... Zo'n dingetje heb ik er dus voor, samen met i-Tunes werkt het perfect! Heel veel succes!!

wendy op 27 May 2011 - 19:21  §

hallo,

heb wat zend aparatuur ge erft maar weet niet zeker wat t precies is . het is een 19 inch profline met saftsm600 voeding, maar zat nog een 19 inch kastje bij van philips zonder type nr ofzo waar je volgens mij tv zenders mee kan opzoeken er staat ook zoiets op van tv channels etc . ik heb er totaal geen verstand van , maar wil alles verkopen..enig idee wat een gemiddelde prijs is? groeten wendy

walter op 20 February 2012 - 22:05  §

geweldig dat je die geluids fragmenten op de site heb gezet vind het erg leuk. Ik interreseer me altijd voor dit soort dingen. Hoe ben je legaal geworden hoe heb je dat met buma geregeld als ik vragen mag ik wil dit namelijk ook gaan regelen want ilegaal is niks

Erik op 20 February 2012 - 22:40  §

Ik bedoel met de titel dat ik eerst illegaal bezig was, toen een periode legaal via lokale omroepen en uiteindelijk weer opnieuw illegaal... als piraat. Zelf dus nooit iets met BUMA geregeld, dat werd gedaan door de lokale omroepen waarvoor ik destijds werkzaam was.

Helaas kun je je hier niet meer mee bemoeien...
Iets Vinden?


XOOX.NL Google

laatste 10 bemoeials

Barbara.Kloosterman (Afvallen met pillen):
Hun belangrijkste voordeel is de eigenschappen die beschermen tegen vochtverlies, zel...

Elbert (ZyXEL Online Poort forwarden):
He Twent, Even een vraagje, ik probeer dit in te stellen voor een ip camera, maar ho...

tracy (Goddelijke Fee):
marjan, zou ik je misschien een paar kleine vragen mogen stellen over deze vrouw ivm ...

Rene (ZyXEL Online Poort forwarden):
@Twent: Deze oplossing heeft Erik uiteindelijk ook gekozen en werkt perfect!

Twent (ZyXEL Online Poort forwarden):
Dit lijkt mij geen goede oplossing omdat de server PC nu via elke willekeurige poort ...

Erik (Ongeloofwaardige X-Files ):
Ik moet hem nog gaan kijken maar dat voorspelt niet veel goeds... Gelukkig is the Wal...

Robert (Ongeloofwaardige X-Files ):
De volgende genaamd "trashman" is al niet veel beter,,,,

Marten (Pozzebokken):
Er is een Duitse versie van de Pozzebokken op de markt verschenen. Die Wabobbels !

Marjan (Goddelijke Fee):
Dit wijf spoort van geen kanten!!! Zij heeft mijn moeder gehersenspoeld. Zieke geest!...

Erik (Het Platenpaleis (BNN)):
Jazeker, heel gaaf! We hebben je gemist Rene!!

categorieen


linktips

Klik voor MashUp video's



Klik voor jouw daghoroscoop

RamStierTweelingenKreeft

LeeuwMaagdWeegschaalSchorpioen

BoogschutterSteenbokWatermanVissen



Trek een tarotkaart
Wat heeft de tarot jou
vandaag te bieden? Klik
op de kaart voor jouw
kaart van de dag.






Klik hier voor de buienradar



En hier voor blikseminslagen



Actieve orkanen vind je hier:





Hulpdiensten afluisteren:




archief

MaDiWoDoVrZaZo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31