René is er dus nog zoéén die de stekkers eruit trekt en apparatuur uitschakelt als er stevig onweer dreigt, zoals vanavond het geval was. Vroeger was onweer spannend en kwam je als kind uit bed. Een beetje bang, maar je hield je groot natuurlijk. Het meest enge vond ik altijd die donderslagen die klinken alsof ze door een lange buis heen rollen. Zo'n dreigend geluid, alsof het onweer zomaar binnen kon komen rollen. FlitsNatuurlijk gingen de stekkers van de radio en TV eruit, want de centrale antenne stond een stukje verderop boven op een 6-hoog flat. Een bliksem-inslag was dus best reëel. Bovendien had ik in die tijd een 27MC antenne op het dak staan en een dipool-antenne voor mijn piraterij natuurlijk. Deze waren aan de schoorsteen bevestigd en stonden dus op enkele meters boven mijn zolderkamer. Een keer hoorden wij achteraf dat er op ons dak een bolbliksem was gezien, een soort stuiterende vuurballen. Wij hadden er niets van ge- merkt en er was ook geen schade. Nu vind ik onweer fascinerend en angst heb ik er al hele- maal niet meer voor. Zelfs de stekkers laat ik er tegenwoordig gewoon in zitten. Maar toen ik van René begreep dat hij nog wel voorzorgsmaatregelen neemt, kwamen er plots weer wat mooie jeugdherinneringen naar boven. En ach, je kan natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn.


:: bemoeienissen
René op 17 July 2004 - 22:52  §

Als je het ooit een keer echt hebt meegemaakt (zoals ik) dan weet je wat voor schade het kan veroorzaken. Dat wil ik graag voorkomen.

Erik op 17 July 2004 - 23:06  §

Ik heb gelukkig nooit een inslag meegemaakt, maar ik begrijp jouw voorzichtigheid helemaal. Zeker als ik je mailtje lees...

leon kloezeman op 18 August 2004 - 21:38  §

woensdag 18 augustus 2004
hoi erik,
(waar bemoeit dat mens zich nóu weer mee ?!). toen ik op de lagere school zat, (1957) kreeg ieder kind in een bepaalde klas een schooltuintje. je liep dan op een regenachtige dag als een rijtje eenden achter de meester aan, onder een viaduct door, naar een terrein (tien minuten ver) dat langs de spoorlijn lag, niet eens gescheiden door een sloot. de spoorlijn lag op een dijkje en aan de andere kant stonden direct lage huisjes met één etage erop. we moesten dan langs een touwtje paden stampen. de eerste keer dat we dat moesten doen renden we als een stel wilde olifanten tetterend langs de keurige touwtjes en alle paden zagen eruit als tuinslangen tot grote woede van de meester die hoopte dat het karwei gauw klaar zou zijn. elke keer weer was het raak bij die spoorlijn, want als het onweerde werden er altijd één of twee schoorstenen het doelwit van de bliksem. die sloeg gewoon een flink gat in het dak van de schuine zolderkamers, ik heb het zelf gezien. er kwamen televisie-antennes, maar dat was pas later het geval. dus het was niet een kwestie van metalen aantrekkings-kracht, maar ’t waren de bovenleidingen van de treinen die de bliksem naar zich toe trokken. op een heldere zomerdag waren wij eens in de tuintjes aan het werk, toen het begon te onweren. het werd steeds heviger, dus we ruimden de harken en schoffels op in een soort open schuurtje en gingen daar uit angst met de juf zelf ook in staan met onze armen langs ons lijf omdat er maar weinig plaats was met z'n zevenen. een enorme 30 centimer brede bliksem flitste laag en rakelings langs het halfopen van ruwe planken gemaakte afdakje. wat waren we bang. de grote zak aardappels, de rode bieten, de radijsjes smaakten toen nog onverdeeld heerlijk en de duizendschoon, de goudsbloemen en de afrikaantjes werden door alle moeders gewaardeerd.
groet van leon (mej.)

Erik op 18 August 2004 - 23:30  §

Mooi verhaal Leon.

leon kloezeman op 17 May 2009 - 21:35  §

zondag 21:26 mei 17, 2009
hello erik, vandaag toevallig zocht ik mijn oude schrijfsel op, om te zien of het uberhaupt noch bestond (vroeger - tot 2007 - had ik alleen een computer op kantoor). het kwam doordat ik vanavond BORDEAUX ORAGE intikte waar afgelopen dindag nacht op woensdag morgen een hevig onweer met hagel de wijngaarden verhakselde. over BOLBLIKSEM gesproken herinnerde ik mij ineens dat ook mijn moeder, toen zij misschien 30 was (dus 1933) een bolbliksem waarnam die over het wegdek naar beneden rolde bij de vaillantlaan in den haag, waar de weg schuin af begint te lopen om onder het viaduct van de trein door te gaan naar de calandstraat, waar het dierentehuis wolvers eens stond. zij vertelde mij vaak over dit griezelige fenomeen,waarbij het zaak was om hard weg te rennen, voor de bol uit ! groet van miss leon

Helaas kun je je hier niet meer mee bemoeien...
Iets Vinden?


XOOX.NL Google

laatste 10 bemoeials

Barbara.Kloosterman (Afvallen met pillen):
Hun belangrijkste voordeel is de eigenschappen die beschermen tegen vochtverlies, zel...

Elbert (ZyXEL Online Poort forwarden):
He Twent, Even een vraagje, ik probeer dit in te stellen voor een ip camera, maar ho...

tracy (Goddelijke Fee):
marjan, zou ik je misschien een paar kleine vragen mogen stellen over deze vrouw ivm ...

Rene (ZyXEL Online Poort forwarden):
@Twent: Deze oplossing heeft Erik uiteindelijk ook gekozen en werkt perfect!

Twent (ZyXEL Online Poort forwarden):
Dit lijkt mij geen goede oplossing omdat de server PC nu via elke willekeurige poort ...

Erik (Ongeloofwaardige X-Files ):
Ik moet hem nog gaan kijken maar dat voorspelt niet veel goeds... Gelukkig is the Wal...

Robert (Ongeloofwaardige X-Files ):
De volgende genaamd "trashman" is al niet veel beter,,,,

Marten (Pozzebokken):
Er is een Duitse versie van de Pozzebokken op de markt verschenen. Die Wabobbels !

Marjan (Goddelijke Fee):
Dit wijf spoort van geen kanten!!! Zij heeft mijn moeder gehersenspoeld. Zieke geest!...

Erik (Het Platenpaleis (BNN)):
Jazeker, heel gaaf! We hebben je gemist Rene!!

categorieen


linktips

Klik voor MashUp video's



Klik voor jouw daghoroscoop

RamStierTweelingenKreeft

LeeuwMaagdWeegschaalSchorpioen

BoogschutterSteenbokWatermanVissen



Trek een tarotkaart
Wat heeft de tarot jou
vandaag te bieden? Klik
op de kaart voor jouw
kaart van de dag.






Klik hier voor de buienradar



En hier voor blikseminslagen



Actieve orkanen vind je hier:





Hulpdiensten afluisteren:




archief

MaDiWoDoVrZaZo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31